HAC i ARZ idu u prodaju tri godine nakon spajanja

Bez autora
Jun 24 2012

Dvije državne tvrtke koje grade autoceste i njima upravljaju – Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka – Zagreb – do kraja godine izdvojit će iz svog poslovanja djelatnosti naplate cestarine i održavanje autocesta i spojiti ih u jednu tvrtku. Razgovori o tome između tvrtki već su počeli, a nova bi tvrtka trebala početi poslovati od početka 2013. godine. U tu bi novu tvrtku prešlo oko 3000 radnika HAC-a i ARZ-a koji trenutačno zapošljavaju oko 3600 radnika. U matičnim tvrtkama, pak, ostale bi djelatnosti gradnje autocesta, odnosno investiranje i pojačano (investicijsko) održavanje. Nova tvrtka za naplatu i održavanje potom bi sklopila ugovor s HAC-om i ARZ-om za obavljanje tih djelatnosti. Nova bi tvrtka još tri godine nakon osnivanja bila u državnom vlasništvu, a potom bi počela njezina privatizacija odnosno davanje u koncesiju.

HAC i ARZ idu u prodaju tri godine nakon spajanjaDvije državne tvrtke koje grade autoceste i njima upravljaju – Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka – Zagreb – do kraja godine izdvojit će iz svog poslovanja djelatnosti naplate cestarine i održavanje autocesta i spojiti ih u jednu tvrtku.

Razgovori o tome između tvrtki već su počeli, a nova bi tvrtka trebala početi poslovati od početka 2013. godine. U tu bi novu tvrtku prešlo oko 3000 radnika HAC-a i ARZ-a koji trenutačno zapošljavaju oko 3600 radnika.

Matične tvrtke

U matičnim tvrtkama, pak, ostale bi djelatnosti gradnje autocesta, odnosno investiranje i pojačano (investicijsko) održavanje. Nova tvrtka za naplatu i održavanje potom bi sklopila ugovor s HAC-om i ARZ-om za obavljanje tih djelatnosti.

Kako sad stvari stoje, nova bi tvrtka još tri godine nakon osnivanja bila u državnom vlasništvu, a potom bi počela njezina privatizacija odnosno davanje u koncesiju. Potpuno spajanje HAC-a i ARZ-a nije moguće zbog kredita koje su te tvrtke dizale za gradnju autocesta pa moraju i dalje biti samostalne dok ne otplate kreditne obveze. Izdvajanje naplate i održavanje iz HAC-a i ARZ-a pa onda njihovo spajanje u jednu tvrtku ideja je ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića koji time želi stvoriti tvrtku koja bi mogla konkurirati za poslove iz svoje djelatnosti i na drugim autocestama. No, ministar želi smanjiti i broj zaposlenih po kilometru u HAC-u i ARZ-u koji je znatno veći od broja koji imaju ostali koncesionari. Trenutačno te dvije tvrtke imaju ukupno 3,3 radnika po kilometru, a, primjerice, slovenski DARS ih ima dva, a austrijski ASFINAG 1,2 radnika po kilometru. Nova bi tvrtka s 3000 zaposlenika na 1080 kilometara autocesta koje bi održavala i na kojim bi naplaćivala cestarinu imala 2,7 radnika po kilometru.

No, planira se smanjenje broja ljudi u toj tvrtki. Prema riječima nekih naših sugovornika, oko 300 do 400 radnika je viška, pa bi taj prosjek pao na 2,4 radnika po kilometru. Naši sugovornici kažu da bi upravu nove tvrtke trebao voditi Jure Bajić, sadašnji član uprave HAC-a, a u upravi bi mu se trebao pridružiti Narzio Dalsaso, koji je također sad u upravi HAC-a, te Mario Juzvišen, sadašnji direktor naplate cestarine u ARZ-u.

Ako se to obistini, novom će tvrtkom i naplatom cestarine ovladati riječka struja, jer su Bajić i Dalsaso Riječani i slove za kadrove ministra Slavka Linića.

Stalno preglasavanje

Odlaskom Bajića i Dalsasa u novu tvrtku tako će se riješiti i problem sukoba u upravi Hrvatskih autocesta koji traju već dulje vrijeme. Na jednoj su strani Bajić i Dalsaso kao Linićevi ljudi, a na drugoj predsjednik uprave Dražen Guštin i član uprave Nikola Bačurin koji slove za Čačićeve kadrove. Tako sjednice uprave HAC-a, kažu upućeni, često budu burne i na kraju završe preglasavanjem, u kojem uvijek pobijedi Čačićeva struja, jer Guštin kao predsjednik uprave ima pravo na dvostruki glas pa se gotovo sve odluke u HAC-u donose omjerom tri za i dva protiv.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik